Το Γυμνάσιο Αρεόπολης συμμετείχε με πολύ καλή παρουσία στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ στην Πράγα, μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Η παρουσίαση μας στην έκθεση του συνεδρίου αφορούσε την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η δράση περιλάμβανε έξι (6) φάσεις:

Α) Τα γυμνασιόπαιδα της Αρεόπολης ασχολήθηκαν ενεργά με το ζήτημα  σε συναντήσεις, στις οποίες συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν θέματα που αφορούσαν το πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της μανιάτικης κουλτούρας και λαογραφικής παράδοσης: τα έθιμα του γάμου, το μανιάτικο μοιρολόι, την τοπική φορεσιά, το μάζεμα της ελιάς, τη χρήση του λαδιού σε σαπούνι, το μάζεμα του αλατιού από τοπικές αλυκές με παραδοσιακό τρόπο, την επεξεργασία της πέτρας, την χαραχτή και τσακιστή ελιά, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα κ.α..

Β) Ακολούθησαν επισκέψεις και εργαστήρια όπου έμαθαν ή επεξεργάστηκαν την ελιά, το λάδι, το αλάτι, το σαπούνι, την πέτρα.

Γ) Καταγράφηκαν οι επισκέψεις και οι συναντήσεις μας και παράχθηκε σχετικό βίντεο.

Δ) συμμετείχαμε στην έκθεση του συνεδρίου, όπου παρουσιάσαμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας σε άλλα σχολεία και παρακολουθήσαμε τη δική τους δουλειά.

Ε) Ήρθαμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Πράγας με ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης, επίσκεψη σε χώρους πολιτισμού (μουσείο συναισθημάτων, Diana Lookout Tower, το σπίτι της πεταλούδας, παρακολουθήσαμε παράσταση στο διάσημο Black Light Theatre της Πράγας, επισκεφθήκαμε το πάρκο με τα άγρια ζώα και φυσικά τα κύρια πολιτιστικά σημεία της πόλης. Περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης που είναι διάσημη για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα της κυκλοφορικής συμφόρησης (ανεπτυγμένο, εύχρηστο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον, ποδηλατοδρόμους και χώρο για πεζούς και απόλαυσης του δημόσιου χώρου).

Στ) Κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας σε σχετική ιστοσελίδα του φορέα υλοποίησης (ΕΛΕΜΑΣΥΝ), στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης της δευτεροβάθμιας Λακωνίας και αλλού.

Με το σύνθημα «Βγαίνω, μαθαίνω» τα παιδιά μας κατανόησαν στην πράξη πως η γνώση δε βρίσκεται μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας και πως σχολείο δεν είναι μόνο το θρανίο. Η αποτίμηση της δράσης είναι για μας απολύτως θετική.

                                             Μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε:

  • Δήμος Ανατολικής Μάνης
  • Εργαστήριο παραγωγής σαπουνιού “Mani’s Rose,” την κα Ε. Σαραντάκου
  • Αλυκές στη Χοτάσια, τον κο Γατέα
  • Μονάδα τυποποίησης ελιάς
  • Studio Mani photography, τον Γιάννη Κουλουριανάκο
  • Λατομείο

Τους μαθητές μας υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί:

  • Γεώργιος Μαστοράκος, Διευθυντής Γυμνασίου Αρεόπολης
  • Ευαγγελία Μάτση, Καθηγήτρια γαλλικών
  • Ελένη Γιαννοπούλου, φιλόλογος

Οι μαθητές που πήραν μέρος:

Θέμης και Βασίλης Καλαποθαράκος, Εργκίνα Ντύρμα, Ραφαηλία Γλετζάκου, Χριστίνα Χανσανλλάρι, Ειρήνη Σπανέα, Παναγιώτης Βουνισέας, Γιάννης και Πωλίνα Λεοντακιανάκου, Κων/να Κατσάκου, Λάουρα Τσεκρέζι, Δημήτρης Γούδης, Κωνσταντίνος Γατέας, Πολυξένη Χρυσικάκη, Έρρικα Ηλιοπούλου, Κυριακή Τσατσούλη, Σταυρίνα Πουλακιδάκου, Φωτεινή Σταματοπούλου, Άρτεμις Φασούλη.